Montesori vrtić - škola stranih jezika
 +381603600344    office@vrabac.rs      

Letnji-dnevni-kamp-za-decu-uzrasta-od-6-do-12-godina-jul-2021

Letnji  dnevni kamp za  decu uzrasta od 6 do 12 godina

Mesto : Botanička bašta Kragujevac
Vreme :  5.7. do 23.7.2021. radnim danima od 08 do 16:30 časova.

Napomena: Za prvu nedelju kampa nema slobodnih mesta.

Prijavu za kamp možete popuniti ovde

Ovde možete preuzeti program kampa 

Pitajte bilo koga  iznad 30 godina da ispriča o svojim  uspomenama o igri iz detinjstva.  Malo će ih biti o igri koja nije napolju.  Nezavisna igra na otvorenom, raznolikost igre je ono čega se sećamo. Kako stvari stoje, malo je verovatno da će današnja deca tako pričati o svojim uspomenama . Prema jednoj studiji iz 2017.godine  21% današnje dece redovno se igra napolju, u poređenju sa 71% njihovih roditelja.

Kao da te brojke nisu dovoljno loše, kada duboko zaronimo u to područje vidimo koliko je zaista malo igre na otvorenom.  Slično istraživanje Sudokrema  otkrilo je da deca u proseku provode 45,5 sati ispred ekrana, a samo 5 sati vani svake nedelje igrajući se napolju.

Samo 5 sati!

Jedno od dvoje dece dnevno provodi sat vremena ili manje napolju, za razliku od zatvorenika kojima je zagarantovano dva sata na otvorenom svaki dan, otkrila je globalna studija.

Istraživanje na 12.000 roditelja sa decom uzrasta od 5 do 12 godina u 10 zemalja pokazalo je da se gotovo trećina dece koja se igraju vani provode takvoj igri  samo 30 minuta ili manje dnevno.

Ovo istraživanje je postalo osnova OMO-ovih i PERSILOVIH najnovijih kampanja brendova veša - Oslobodite decu - prljavština je dobra.

Kada su zatvoreniku iz maksimalno obezbeđenih objekata u Americi rekli koliko malo vremena deca prosečno provode napolju širom sveta, on je odgovorio: "Opa, to je depresivno. To zaista jeste."

Zatvorenici svakog dana imaju dva sata da budu napolju.

Da bi obeležili pokretanje kampanje, OMO i Persil objavili su film u kojem zatvorenici iz Kazneno popravnog doma Vobeš Veli u Indijani u Americi govore o značaju koji pridaju svakodnevnom boravku na otvorenom.

„Imate vremena da osetite sunce na licu, meni je to sve“, rekao je jedan zatvorenik, koji se dobrovoljno javio da učestvuje u projektu.

"To je najvažniji deo mog dana. Uzimam svoje frustracije i probleme i ostavljam ih tamo.

"Da je to jedan sat dnevno? Mislim da bi to stvorilo više besa, bilo bi mučenje."

Izvor 

Navedene studije i istraživanja su pre korone, sada je situacija uveliko lošija na globalnom nivou.

Deci je potrebna prilika da koriste celo telo i razvijaju svoje  motoričke sposobnosti. Tek kada ih savladaju, moći će da kontrolišu svoje fine motoričke veštine, na primer nož i viljušku ili držanje olovke. Dok za stariju decu razna istraživanja kontinuirano pokazuju i dokazuju  koliko igra na otvorenom dovodi do boljih socijalnih veština, fleksibilnosti i smanjene anksioznosti.

Sad malo o kampu..

Svako dete može da učestvuje u tematskim aktivnostima ili da izabere da se igra sa ostalom decom ukoliko nisu zainteresovani za učešće. Cilj ovog letnjeg kampa je da deca imaju više prilika da se “isključe” i povežu sa drugom decom u aktivnoj, avanturističkoj i istraživačkoj igri. Doba korone nam je donelo virtuelnu školu, vrlo malo druženja i još manje interakcije vršnjaka. Osećamo i znamo  da je važnije nego ikad da deca borave u prirodi na svežem vazduhu kako bi uživala u autentičnim iskustvima detinjstva. 

Deca su raspoređena u grupe koje istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom.
Obaveza čuvanja čistoće okoline kao učešće u aktuelnim radovima u bašti
Tokom boravka u programu, insistira se na prijateljskoj atmosferi i uvažavanju vršnjaka, tako da će o svakom neprimerenom obliku ponašanja roditelj biti obavešten.
Roditelj ima pravo da kontaktira organizatora po svakom pitanju u vezi sa svojim detetom tokom boravka deteta u kampu.

Raspored  aktivnosti

08:00 Dolazak dece i raspoređivanje prema interesovanjima i uzrastu.

08:15 – 08:45 Doručak 

09:00-11:30 Sportovi, igre, časovi  jezika, tematske radionice

11:30-12:00 užina

12:00-14:00 Sportovi, igre, časovi  jezika, tematske radionice

14:00- 14:30 Ručak

14:30-16:30  Slobodne aktivnosti i odlazak kući uz pratnju roditelja/staratelja

*Napomena: Predloženi raspored je sklon promenama, ukoliko se iz praktičnih razloga pokaže da je to potrebno.

Pored radionica na engleskom evo ukratko o radionicama koje ćemo izvoditi. 

Program radionica

Program radionica je pripremljen u skladu sa temama tako da se u radionicama prožimaju predložene teme. Svaki dan počinje sa himnom , koje se peva više puta dnevno. Prvog dana se donosi i kućni red sa posebnim akcentom na očuvanje životne sredine. e.

Moja bašta u bašti

Upoznavanje sa koncptom botaničke bašte i zašto je značajna. Ko su stanovnici bašte? Koje su to biljke , životinje, insetkti koji ne izlaze iz dvorišta?.  Šta im je potrebno da bi tu živeli?  Aktivno učešće dece u aktuelnim radovima koje se sprovode u bašti. 

U zdravom telu zdrav duh

Sa decom se diskutuje o tome zašto je važno vežbati, koje su sve sportove probali, kako vežbanje utiče na naše telo i duh, kako se telo ponaša pre, tokom i posle vežbanja. Postavićemo pitanje šta naš mozak misli o nama? Odgovor koji deca daju treba da bude ilustracija. Jedan od zadataka u okviru ove teme je izrada modela ljudskog tela sa svim unutrašnom organima. Deca će se na ovakav način upoznati sa svim procesima koji se u telu odvijaju na praktičan, zanimljiv i njima prilagođen način.

Olimpijada

Godina Olimpijade je prava prilika za upoznavanje sa raznim sportovima i drugim
kulturama. Saznaćemo zbog čega postoje olimpijski krugovi, kada su igre nastale, napravićemo i zapaliti olimpijski baklju, maskotu igara, pobednički venac od lovora. A napravićemo i naše olimpijske igre sa posebnim otkačenim disciplinama , npr “šetaj kao kraba”, puštanje aviončića, atletski poligon sa preprekama, razne discipline trčanja npr trčanje na jednoj nozi, trčanje sa kašikom i jajetom, u paru sa uvezanim nogama i sl. I naravno obavezno dodeljivanje medalja koje ćemo sami napraviti od plastelina, zemlje ili gline .

Štitimo životnu sredinu

Pričaćemo o klimatskim promenama, globalnom zagrevanju, saznati
kako voda kruži u prirodi. Zašto su pojedine životinjske i biljne vrste izumrle Kroz
jednostavne eksperimente deca će saznati šta se dešava u prirodi kada je zagađujemo.
Podsticanje dece da razmišljaju, istražuju i zabavljaIjaju se je cilj ove radiance.

Detektivi u prirodi

Istraživanje okoline, upoznavanje biljnih i životinjskih vrsta u okruženju. Potraga za bubama, lišćem, mirisima u prirpdi, šarama na laticama.. 
Koju moć ima posađeno drvo

Ti si moj heroj  je priča o borbi sa kovidom 19 kao vid psihološke podrške deci. 
Pričaj je nastala rezultat ankete koje je sprovedena u 104 zemlje na temu mentalnog zdravlja dece tokom pandemije. 

Potraga za zakopanim blagom je igra koji vole i odrasli a deca je obožavaju. Zagonetke, istraživanje, specijalni zadaci su deco ove igre koja će sigurno ostaviti snažan utisan na decu. 

Eko putovanje oko sveta, Magično seme, Cvetna oaza su samo neki od predloga za radionice. Cilj je isti, da se deca druže, uče kroz igru i uživaju u prirodinom i bezbednom okruženju.

Svi članovi tima imaju bogato profesionalno iskustvo u radu sa decom i izvođenju programa radioničarskog tipa.
Organizator će obezbediti kolektivno osiguranje od posledica nesrećnog slučaja za sve učesnike  tokom trajanja kampa.
Organizator obezbeđuje kvalitetan materijal i u dovoljnim količinama.

 

Prijavu za kamp možete popuniti ovde Program kampa 

Za dodatne informacije nas pozovite 060 3600344 ili pišite office@vrabac.rs

Sarajlina 6 - igraonica Kamičak, 34000 Kragujevac
34000 Kragujevac
+381 60 3600344; +381 60 3600345;

Od ponedeljka do petka od 07:30 to 16:30