Montesori vrtić - škola stranih jezika
 +381603600344    office@vrabac.rs      

Vanredna situacija i mere koje propisalo Ministarstvo prosvete nauke i tehnologije

Poštovani roditelji,

Vanredna situacija i mere koje propisalo Ministarstvo prosvete nauke i tehnologije znače drugačiju organizacije života i rada u vrtiću.

Molimo vas da se dosledno i odgovorno pridržavate propisanih mera kako bismo na pravi način prebrodili ovu vanrednu situaciju  i zaštitili zdravlje i bezbednost dece i odraslih .

Mi ćemo se potruditi da deca što pre prihvate i  prilagode se ovim novim pravilima.

Pre nego što deca dođu u vrtić pričajte sa njima šta ih očekuje, zašto će vasitačice nositi maske, zašto će morati mnogo češće da peru ruke, vežbajte da brojite do 20 dok perete ruke (preporuka je najmanje 20 sekundi traje pranje ruku), da će spavanje i obroci biti drugačiji, da neće moći da sede pored drugara već udaljeni jedni od drugih.

Pokušajte da se vratite rutinama, pripremite stvari za vrtić uveče kako biste ujutru izbegli uobičajenu zbrku i trku pred polazak.

Prilagodite vreme dnevnog spavanja našem, obroci neka budu u vreme kad su i u vrtiću.

Nemojte decu plašiti ili pretiti zarazom. I vi se pripremite na nove uslove rada vrtića.

Mi smo skoro pa spremni, u narednim danima pripremićemo prostor, sklonićemo sve igračke i matrijale koje ne možemo lako da čistimo, detaljno ćemo očistiti sve a u nedelju nam dolazi ekipa iz Instituta za javno zdravlje da dezinfikuje prostor.

Procenili smo da je najbezbednije da deca i roditelji ulaze u vrtić na glavni ulaz ( upotreba lifta je trenutno zabranjena za decu i roditelje).

Ostale mere prorazumevaju sledeće:

1. Roditelj je u obavezi da kada ulazi u predškolsku ustanovu nosi masku tako da maska prekriva usta I nos, dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70% alkohola i pređe preko postavljene dezobarijere za obuću i da uz minimalno zadržavanje, preda dete vaspitaču.

2. Pri ulasku roditelj je dužan da izmeri temperatiru sebi i detetu.

3. Prve radne nedelje radno vreme ustanove će biti od 8 do 16 časova. Prijem dece je od 8 do 8:15. Ukoliko imate potrebu da dete dolazi ranije  ili ostaje kasnije, molim vas da nam što pre javite. Kako se broj dece bude povećavao tako ćemo menjati i radno vreme.

4. Prijem deteta je moguć samo uz potvrdu od strane poslodavca koja dokazuje das u  roditelji u obavezi da budu u sedištu ili u drugim poslovnim  i organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca . U svim drugim situacijama preporučuje se da dete ostane kod kuće i da o njemu brinu roditelji.

5. Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca s hroničnim bolestima (respiratorinim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom ili imunodeficijencijama), kao i deca čiji su roditelji/drugi zakonski zastupnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

6. Svakodnevno, pre dolaska u vrtić, roditelj ima obavezu da detetu da detetu i sebi izmeri temperature i da u slučaju povišene temperature, ne dovodi dete u predškolsku ustanovu i o tome obavesti vaspitača.

7. Prijem deteta u predškolsku ustanovu se vrši samo uz potvrdu nadležonog pedijatra da je dete zdravo (sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u predškolsu ustanovu ili nakon dužeg odsustvovanja deteta iz predškolske ustanove) kao i  da je uredno vakcinisano.

8. Dete dolazi u predškolsku ustanovu u pratnji jednog roditelja ( da bi se smanjila gužva) i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana. Ako to nije moguće, dete, dovodi roditelj koji može.

9. Vodeći računa o zdravlju svog deteta kao i o sopstvenom zdravlju, roditelji/drugi zakonski zastupnici deteta doprinose uspešnom sprovođenju mera prevencije infekcije COVID-19. Nije dozvoljeno da  roditelj/drugi zakonski zastupnik deteta dovodi ili odvodi dete iz ustanove niti ulazi u prostorije ustanove ako on/ona ili dete ima povišenu temperature, znake respiratornih infekcija poput kašlja i kratkog daha ili je pod rizikom da je mogao biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19.

10. Preporuka je da svi roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi mogućnost zaraze novim korona virusom bila svedena na minimum.

11. Molimo vas da prilikom dolaska i odlaska zadržavate međusobnu udaljenost od 2 metra .

12. Molimo vas da ponovni povratak deteta u kolektiv najavite najmanje 2 dana ranije kako bismo pravovremeno isplanirali i organizivali rad u ustanove.

Sarajlina 6 - igraonica Kamičak, 34000 Kragujevac
34000 Kragujevac
+381 60 3600344; +381 60 3600345;

Od ponedeljka do petka od 07:30 to 16:30