Montesori vrtić - škola stranih jezika
 +381603600344    office@vrabac.rs      

Značaj boravka u prirodi - kamp za decu u botaničkoj bašti u Kragujevcu

Pitajte bilo koga iznad 30 godina da ispriča o svojim uspomenama o igri iz detinjstva. Malo će ih biti o igri koja nije napolju. Nezavisna igra na otvorenom, raznolikost igre je ono čega se sećamo. Кako stvari stoje, malo je verovatno da će današnja deca tako pričati o svojim uspomenama . Prema jednoj studiji iz 2017.godine 21% današnje dece redovno se igra napolju, u poređenju sa 71% njihovih roditelja.

Кao da te brojke nisu dovoljno loše, kada duboko zaronimo u to područje vidimo koliko je zaista malo igre na otvorenom. Jedno istraživanje Sudokrema otkrilo je da deca u proseku provode 45,5 sati ispred ekrana, a samo 5 sati vani svake nedelje igrajući se napolju.

Samo 5 sati!

Jedno od dvoje dece dnevno provodi sat vremena ili manje napolju, za razliku od zatvorenika kojima je zagarantovano dva sata na otvorenom svaki dan, otkrila je globalna studija. Istraživanje na 12.000 roditelja sa decom uzrasta od 5 do 12 godina u 10 zemalja pokazalo je da se gotovo trećina dece koja se igraju vani provode takvoj igri samo 30 minuta ili manje dnevno.

Ovo istraživanje je postalo osnova OMO-ovih i PERSILOVIH najnovijih kampanja brendova veša - Oslobodite decu - prljavština je dobra. Кada su zatvoreniku iz maksimalno obezbeđenih objekata u Americi rekli koliko malo vremena deca prosečno provode napolju širom sveta, on je odgovorio: "Opa, to je depresivno. To zaista jeste."

Zatvorenici svakog dana imaju dva sata da budu napolju. Da bi obeležili pokretanje kampanje, OMO i Persil objavili su film u kojem zatvorenici iz Кazneno popravnog doma Vobeš Veli u Indijani u Americi govore o značaju koji pridaju svakodnevnom boravku na otvorenom.

„Imate vremena da osetite sunce na licu, meni je to sve“, rekao je jedan zatvorenik, koji se dobrovoljno javio da učestvuje u projektu. "To je najvažniji deo mog dana. Uzimam svoje frustracije i probleme i ostavljam ih tamo. "Da je to jedan sat dnevno? Mislim da bi to stvorilo više besa, bilo bi mučenje." Izvor Navedene studije i istraživanja su pre korone, sada je situacija uveliko lošija na globalnom nivou. Deci je potrebna prilika da koriste celo telo i razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Tek kada ih savladaju, moći će da kontrolišu svoje fine motoričke veštine, na primer nož i viljušku ili držanje olovke. Dok za stariju decu razna istraživanja kontinuirano pokazuju i dokazuju koliko igra na otvorenom dovodi do boljih socijalnih veština, fleksibilnosti i smanjene anksioznosti.

Sad malo o kampu!

Svako dete može da učestvuje u tematskim aktivnostima ili da izabere da se igra sa ostalom decom ukoliko nisu zainteresovani za učešće. Cilj ovog letnjeg kampa je da deca imaju više prilika da se “isključe” i povežu sa drugom decom u aktivnoj, avanturističkoj i istraživačkoj igri. Doba korone nam je donelo virtuelnu školu, vrlo malo druženja i još manje interakcije vršnjaka. Osećamo i znamo da je važnije nego ikad da deca borave u prirodi na svežem vazduhu kako bi uživala u autentičnim iskustvima detinjstva.

Tokom kampa deca su raspoređena u grupe koje istovremeno imaju različite aktivnosti. Svako dete u datom periodu treba da bude sa svojom grupom. Obaveza čuvanja čistoće okoline kao učešće u aktuelnim radovima u bašti važi od prvog do poslednjeg koraka u bašti. Tokom boravka u programu, insistira se na prijateljskoj atmosferi i uvažavanju vršnjaka, tako da će o svakom neprimerenom obliku ponašanja roditelj biti obavešten.Roditelj ima pravo da kontaktira organizatora po svakom pitanju u vezi sa svojim detetom tokom boravka deteta u kampu.

Raspored aktivnosti:

9:00

Dolazak dece i raspoređivanje prema interesovanjima i uzrastu.

9:15 – 9:45 doručak

10:00-11:30 Sportovi, igre, časovi jezika, tematske radionice

11:30-12:00 užina

12:00-14:00 Sportovi, igre, časovi jezika, tematske radionice

14:00- 14:30 Ručak

14:30-17:00 Slobodne aktivnosti i odlazak kući uz pratnju roditelja/staratelja

 

*Napomena: Predloženi raspored je sklon promenama, ukoliko se iz praktičnih razloga pokaže da je to potrebno.

Cena kampa do 20.juna je 8.000 dinara a nakon toga 10.000 dinara. Drugo dete iz porodice ima popust 20%.

Sarajlina 6 - igraonica Kamičak, 34000 Kragujevac
34000 Kragujevac
+381 60 3600344; +381 60 3600345;

Od ponedeljka do petka od 07:30 to 16:30